Historien om ett mycket speciellt specialbagage!

Det känns oroväckande tungt i pannan- hoppas att jag bara är lite trött, så det inte blir fart på sjukan igen! Känner att detta kommer att bli en LÅÅÅÅÅNG vecka...

Men på Lördag ska jag vara ledig, då måste jag leka med Max så att han inte glömmer sin mormor, som är så snäll och matar honom med sådant som är förbjudet i bruksanvisningen för bebisar!

Jag kom att tänka på något roligt förut och det var när Sambon och jag drog till Kanarieöarna i höstas, helt apropå. Han tröttnade på regnet och innan vi visste ordet av låg vi på en balkong och lapade sol och mådde gott. Så ser livet ut ibland!

Iallafall, när vi skulle till att packa inför resan, skickade Sambon mig till Rättvik för att införskaffa en ny resväska. Det tyckte jag var en mycket onödig investering. För det första så har vi väskor, om vi bara ger oss ut på jakt, i huset. Jag vet att de finns här, det gäller bara att hitta dem.

Gubben vidhöll att vi skulle ha en ny väska, för han ville inte ha den röda "tjejväskan", som skulle göra honom synlig i hela Europa med omnejd. Jag visste att den fanns här någonstans, men nej, det gick inte att övertyga honom.

När jag åkte till Rättvik, var jag och hälsade på en väninna, och vi kom förstås att tala om väskbestyret. "Ja men jag har flera bra väskor", sade hon och gav sig raskt upp på vinden och hämtade ned några.

Där fanns en jätteväska! Och då menar jag JÄTTEväska! "Oh så bra" sade jag, som inte är en globertrotter av samma kaliber som min gubbe. Nu kunde vi packa all vår packning i en väska, och slippa varsin...

Det går liksom hand i hand, att det är den manliga delen av ressällskapet, som bär väskan, om man bara har en, det säger sig självt, åtminstone i mitt ojämnlika sinne. Så är det och så bör det förbli och på så vis kommer allt att fortsätta vara bra!

Sambon frustade högljutt när jag kom hem med väskan! Rätt så grova okvädningsord fick väskan utstå, men tiden var knapp och någon illandes RÖD väska, kom inte på frånga, om än den var fasa fin och behändig på alla vis.

Det började redan när vi steg på tåget i Rättvik för att ta oss till Arlanda, där vi skulle övernatta på hotell.

Det finns bagagehyllor på tåg! Det gör det verkligen, ganska många till och med. Men ingen hylla passade för vår väska, han fick släpa och dra den över hela tåget, för att till sist hitta ett fack, mellan ett par säten och toaletten. Han muttrade förstås och jag uppmuntrade honom med glada tillrop!

Inte nog med att väskan var stor, och rätt ful också i ärlighetens namn. Den LÄT illa också! Det var små, små hjul under den, gjorda av bakelit, eller något annat rysligt hårt material, i vart fall var det inte gummi! När man drog den lät det som när man kör en centrifug full med spik och hästskor.

Jag tänkte fyndigt, när vi bytte tåg på en station och Sambon kom före mig, att jag kommer iallafall inte att tappa bort honom, det är bara att spetsa öronen. För väskan hördes från ena änden av perrongen till den andra, det är alldles sant.

Vi övernattade på Hotell Ibiz, det var mysigt och trevligt och morgonen därpå fick vi transport till Arlanda. En dam, som skulle till London delade bil med oss.

"Ska ni på mässa?" undrade hon.

"Nej, till Kanarieöarna" svarade Sambon artigt.

"Jaha. Jag tänkte på väskan- den är så speciell. Och stor"!

Om det är något som min gubbe inte gillar, så är det att sticka ut, att synas, att det ska märkas att han överhuvudtaget finns, så han uppskattade inte kommentaren men det låtsades han inte om, för han är artig och vänlig till sin natur. Nickade och hummade något förnumstigt till svar.

Men droppen kom när vi kom till Arlanda, till incheckningen!

Det var rätt lång väg dit och väskan skramlade sig mödosamt fram. På vissa ställen var golvet liksom refflat, och om hjulen tidigare dånat, så var det bara en fis i universum mot hur den lät när den drogs över refflorna! Det var verkligen öronbedövande, till och med med Arlandas öron mätt!

Den var faktiskt för stor att bära mer än några meter;då hade han tvingats till akrobatiska armövningar och det gick inte vid den tiden på morgonen. Sambon var lagom röd i synen när vi kom fram till disken och han lyfte upp väskan. Den rullade i väg så fint förbi damen som tog emot oss och...KADONG! Den fastnade i luckan där det var tänkt att den skulle glida in, smidigt och fint, som alla väskor bör när de ska på semester!

"Oj," sade damen,"den är visst för stor!"

Nähä!

"Ni får gå med den till Bandet för specialbagage A"!

"Vad är det?" undrade Sambon med egendomlig uppsyn. "Containeravdelningen?"

"Längst bort i terminalen, det är ganska långt, men ni kan inte missa det!"

Nä det hade vi inte tänkt heller, så vi skramlade vidare genom Arlanda, över stock och sten, som det lät!

Jag gick bakom och fnissade och hade fullt sjå att hålla reda på min lilla svarta ryggsäck, den skulle iallafall inte få åka med något specialbagageband A.

Därefter var vi kvitt väskan för några timmar! Flygresan gick fort och lätt trots att den tog mer än fem timmar.

Väl framme på Kanarieöarna ställde vi oss vid bagagebandet, vars skylt talade om att väskorna där, skulle komma från Arlanda. Alla stod där och väntade, över fyrahundra personer, det var ett stort plan vi kom med.

Vi väntade, och väntade! Och så väntade vi igen, en stund till. Inga väskor kom, och i mitt stilla sinne undrade jag om de missat att vårt specialbagage behövde ett eget band, så att det bildats en propp bakom den, när den fastnade i luckan in till terminalen.

Jag tänkte att DÅ, om aldrig förr kommer Sambon att skämmas, och han kommer aldrig någonsin mer ta med mig på någon utsocknes resa, inte ens till Leksand!

Iallafall, efter en bra lång stund begrep jag, såsom ensam tänkanre i flocken av turister, att något var fel; våra väskor måste komma någon annanstans!

Jag bröt mig ur stimmet och smög iväg och gluttade lite på de andra banden, där väskor flödade fritt. Och vad får jag se? Något som reser sig ståtligt, likt en frötall på hyggena Sambon skapar till skogs- högt över de andra små fjuttväskorna höjer sig vårt eget Specialbagage!

Det var i det närmaste en för mig, andlig upplevelse!

Jag armbågade mig genom skocken av folk, greppade väskan, fylld av adrenalin och glädjeyra och småsprang tillbaka till min egen flock.

Jag tyckte nog att det gick ett sus genom den väl samlade turistmassan, när jag kom löpande, mot dem och plötsligt rörde sig alla mot mig, och förbi mig, till bandet varifrån jag kom! Och så hade snart var man, en väska i sin hand. Tack vare mig och vårt Specialbagage.

Efter denna min bedrift, blev det dags att äntra bussen. Den rundaste chaufför jag sett i mitt liv, mötte oss för att stuva in våra väskor. Han verkade sur och liknade någon som i åratal har ätit upp maten för både frun och barnen, kanske även för husdjuren!

Han sade inte mycket- egentligen ingenting alls...Tog bara väskorna ur händerna på folk och stuvade in dem längst ned i bussens bagageutrymme.

Han flåsade en del, och svettades men annars var han tyst.

Tills det blev Sambons tur att lämna ifrån sig sitt Specialbagage.

På knackig engelska utbrast han käckt. "Har du cykeln med dig???"

Då dog inte Sambon riktigt, men nära var det!

Vi kom fram till hotellet och fick en härlig vecka- väskan gömdes i en garderob och den fick inte komma ut, förrän det var dags för hemresa. Då ställde jag den vid diskbänken i vår semesterlägenhet och gjorde en liten film om den, för att vi riktigt skulle kunna minnas den.

Nästa gång vi reser, är jag säker på att Sambon själv kommer att köpa en resväska, med eller utan mitt medgivande.


Betydligt bättre i humöret idag...

...och är strax på väg till Coopen igen! Fast idag, bara till klockan 14.00, det känns verkligt lyxigt!

Jag har varit uppe sedan 5.30, vaknade och var pigg som en ärta. Fick börja min dag med att bära ut en död liten höna, som fått dö i hundrummet inatt, hade hoppats på att hon skulle piggna till, det gör de ibland fast man tror att det är kört, men inte denna gången.

Det var en av mina raraste hönor- hon hette Klipp-Inger, efter bygdens egen frisörska, eftersom lilla hönan hade en så fin frisyr som alltid låg rätt.

Man ska inte ta bort en höna förrän den verkligen är jättedöd, för vips kan de vara uppe och äta igen, men som sagt, inte denna gången, det var ledsamt.

Jag har snyggat till sextio ägg på morgonkulan också, de ska jag ha med till Boda och leverera till en god kund. Polera ägg är det mera givande i livet, de blir så fina att man blir varm i hjärtat av att se dem.

Så värst mycket behövs inte för att förgylla min vardag, som ni märker.

I med sista kaffet nu, bilen står igång ute och vill iväg!

Ha en finfin dag!

Måndagen blev inte som jag tänkt....

Jag skulle ju vara hemma och leka med Max!

Istället får jag tillbringa tio timmar på Coopen....

Sambon säger att jag borde vara nöjd som har en gubbe som kan försörja oss båda, så att jag kan vara hemma och mata hönsen och köra ved.

Så känns det nu- ohhhh, vad jag inte har lust med Coopen, dumt att säga ja, när man menar nej!

Vanligtvis tycker jag nog att det är ganska roligt, även om det blivit bra mycket mindre timmar än jag hoppats på när en i personalen slutade för en tid sedan. Jag känner mig inte frisk ännu- så är det- antar att det är därför det tar emot så hemskt att gå dit. Den där skumma tröttheten och andfåddheten så fort man gör något.

När vi hade kört ved igår, sade gubben att jag såg ut som om jag kom från duschen!

Men jag håller på att hitta något som är bra mycket mera intressant att pyssla med, och då får de se sig om efter en annan kompis på Coopen. De fisiga timmarna som blir där, är egentligen inte värt besväret!

Eller så gör jag helt enkelt som gubben säger- stannar hemma och matar hönsen!

Dåligt humör idag, eller- kunden kommer definitivt inte att alltid ha rätt!

Utan kvarnen, stannar Lena!

Detta är en svensktillverkad, mycket gammal och fullständigt hederlig kvarn. Den kan både krossa, så att kornen blir till gryn, liknande dem man köper i affären och kokar gröt på, och den kan mala mjöl om man vill det.
Kvarnen har varit i bruk sedan eviga tider, hur eviga vet jag inte säkert, men sambon säger att man åkte hit från angränsande byar när han var liten- närmare stenåldern alltså- för att krossa sitt korn och mala sitt mjöl.
När jag flyttade hit för några år sedan hade kvarnen stått i träda ett antal år, hur många vet jag inte, men säkerligen 25-30 år.
Ändå, när jag sparkade igång den för snart fem år sedan, knatade den på, som om den inte hade gjort annat. Inget gnissel och gnäll där. inte.
I höstas gav remmen upp. Den gick helt enkelt av, efter lång och trogen tjänst.  Den är lång,  bred och går mellan två hjul; ett större och ett mindre, det lilla sitter fast på motorn. Precis då, skulle vi åka till Kanarieöarna, så det blev brått att få hem en ny rem, fick beställa iltransbort till Johanssons Järn, så jag hade den dagen efter beställningen.
När jag skulle hämta ut den, sade mannen i kassan: "Du, kan du inte ta och sätta dig ned?"
Nog förstod jag att den skulle bli dyr, eftersom det var en snabb leverans. "Häv ur dig bara", grymtade jag, som inte fann något att sitta på.
För en gångs skull kunde jag inte skylla det dyra priset på Johanssons själva, själva frakten gick på ungefär hälften av det slutliga priset 1600:-
Men som sambon uttryckte det: "Men vi behöver inte byta rem, de närmaste femtio åren"!

Det finns en hel del regler omkring en sådan vådlig makapär, sambon instruerar mig ideligen. Man får inte hållas med lösa jack eller tröjärmar omkring remmen eller valsarna! Fastnar man där, är det troligtvis det sista man gör i sitt liv.
Man får absolut inte stoppa upp handen i tratten, ovanför valsarna, för att pilla ur skräp som fastnat, såsom hö och halmstrån, eller kanske alldeles vanliga skräpstrån! Kattskit är också vanligt förekommande, eftersom facket där kornet hämtas också tjänar som toalett åt den gårdens katter. Inte gör det något, det torkar så fint, och hönsen bryr sig inte. Om jag däremot skulle mala mitt eget mjöl, kanske jag skulle välja en annan leverantör.
Det svåra med alla dessa regler är att låta bli att bryta mot dem!
Jag vill inte öppna nedsläppet för mycket, för då krossar det inte så bra som jag vill, och följden blir att strån täpper igen hålet. Jag MÅSTE dit och fingra, och akta er att det är ett välbehag i kroppen, när proppen släpper. För att inte tala om när man lyckas pilla där en torr och platt katt-skit!!
Och när man är där och fingrar, ja, då automatiskt är man livsfarligt nära valsarna, med sin jackärm, eller tröja eller vad man nu har.
Eller om man istället för att gå upp för trappen och kika ned i luckan, klättrar lite på väggen och på kvarnens fötter för att se hur mycket det är kvar, då är man lika livsfarligt nära remmen....
Allt detta gör jag, fast jag lovat sambon att jag inte gör det....Oj vad han ska bli arg den dagen han finner mig i strimlor!

Ved,ved och ved igen!


Ved är bra, för människan som inte behöver arbeta med sin kropp så mycket!

...och ved är bra för hästar som inte behöver använda sina hjärnor så mycket.Att stå still och vänta tillhör det som kräver en hel del konsentration...

Ny dag, som vi borde ta vara på!


För på det här viset är det: Någon gång kommer den dagen som inte blir ny- när det helt enkelt inte blir fler dagar. Om den kommer i idag, i morgon eller om trettio år, det vet vi inte, bara det är säkert, det faktiskt kommer att bli så, såsmåningom!
   Alltså- idag bör vi leva loppan, gott folk!
   Sambon började med att leva loppan vid nio. Han brukar inte vara medveten då, om han är ledig vill säga. Han släppte ut hundar, släppte in katter, eldade i pannan, kokade kaffe och fick fart på mig. Sedan gick han och lade sig!
"Jag tror jag vilar en stund..."
Ja, gör det, du! Gubbe!
   Vi tänkte köra lite hästar idag, när vädret är så fint och det fortfarande finns något att köra på. Märren har inga skor i bak, för hon var så sjuk sist vi skodde, att vi bara skodde det som nöden krävde. Får se om det går att ta med henne, i annat fall får hon väl vara hemma, hon kommer inte att gråta över det! Det är skaplig isgata på vägarna, säkert bättre nere i skogen, men man ska ju ta sig dit också!
   Jag tog sparken och hundarna igårkväll, men sparkföret var lite för häftigt! Minsta lilla nedförslut, satte fart på sparken och inte gick det att få hejd på den heller, eftersom bromsfötterna bara gled. Hade en bil kommit hade jag fått styra ut i diket!
   Jag har löst problemet med texten i min blogg, som inte betedde sig som jag ville förut. Texten tål helt enkelt inte Google Chrome, men när jag öppnar med det gamla vanliga internet, som jag nästan glömt att det finns, då fungerar det igen. Det blir liksom lättare att läsa.
   Lite mera kaffe nu, sedan ska jag kasta snö på gubben i sängen!


Hej igen! Det var ett tag sedan!

Ganska precis ett år har gått, sedan jag sist gjorde ett blogginlägg, vart tog det året vägen!
Jag har nyligen varit väldigt förkyld, det verkar lite efterhängset, och så fort jag går ut, eller gör något mer kreativt än sitter vid datorn och fejsbokkar, så drabbas jag av yrsel, andfåddhet och huvudvärk! Men just nu, kom jag att tänka på något- det kanske är själva fejsbokkandet, som ger mig de symptomen??Inte förkylningen i sig!?!
Facebook har egentligen aldrig riktigt varit av intresse för mig, men nu när jag inte orkat annat, så har jag faktist upptäckt en del trevligheter där! Framförallt det, att verkliga vänner, som blivit borttappade genom åren, dyker upp, det har gjort mig så rysligt glad.
Idag har jag inte gjort så mycket nyttigt, det blåser storm ute, och då trivs jag inte där.Men iallafall omakade jag mig till skogs, med hundarna för att lämna en snusdosa till sambon, som skövlar min svampskog!
Han klagade över solen, som lyste honom i ögonen, så att han omöjligt kunde se vad han höll på med. Han trodde sig ge upp snart, och komma hem.
Det gick inte så väldigt lång stund förrän han kom, men då inte på grund av solen, utan för att en slang hade gått av så det sprutade olja överallt. Så klart var slangen av den typ han inte hade i sitt förråd, så det blev till att ge upp. När han stod vid diskbänken i köket, fick jag se ett långt spår av svart olja, som kom från hallen och gick vidare genom köket, fram till hans fötter. Vet inte vem det gått hål på, slangen eller gubben!
En liten tupp har ont i sina fötter, från ett ämne till ett annat. Många av mina fjäderfän har namn. Den här lille tuppen heter kort och gott "Han som är rädd för att dö"! Varför han fått det namnet minns jag inte riktigt, men jag tror att han tillhör en av de mera skrikiga, när man fångar dem.
Jag upptäckte för lite sedan, att han på nytt är angripen av fotkvalster! Och de gör stor skada, kan jag säga! De kan till och med ta död på en tupp, eller för all del, en höna också.
Jag har tänkt, att om jag till äventyrs får leva om mitt liv, en gång till, då ska jag göra allting rätt, som jag gjort fel i det här livet. Det är mycket det, som jag behöver komma ihåg och en av de viktiga sakerna som måste göras rätt, är att aldrig,aldrig någonsin avla på hönor och tuppar med fjädrar på fötterna!
I begynnelsen av min karriär i hönsgården, tyckte jag att det var charmigt med befjädrade fötter. Särskilt de allra minsta kycklingarn var ju så söta med sina tuffsar. Men sedan blir det inte så sött längre! Det samlas all möjlig skit i fjädrarna, och kvalstrena jublar, de har det varmt och fuktigt precis som kvalster vill ha det. Det blir stora pålagringar på värddjurets fötter, tår kan ramla av om man inte behandlar dem i tid och slutligen dör djuret av ren blodförlust!
Det är enkelt att behandla, man smörjer fötterna noga med vad man har, som är tillräckligt fett: Vaselin, motorolja eller som i mitt fall- läderolja! Vad som helst utom matolja- den missen gjorde jag en gång, och den arma hönan som var sjuk, höll på att bli uppäten av de andra! Måste väl luktat som en pommesfrites eller något annat välsmakande. Jag fick raskt isolera henne i eget sjukrum, tills matfettet inte fanns kvar längre.
Nu känns det som om jag måste göra något annat än att sitta här, borsta potatis kanske? Tänkte göra klyftpotatis idag, med kryddsmör och fläskkotletter...
Jag såg föresten på affären, att potatisodlarna utkommit med en ny sorts potatis! Vi har ju tidigare haft tvåkilospåsar som det står "kok", "mos" och "gratäng" på. Nu stod där en illandes rosa påse som det stod "KLYFT" på! Skulle vilja veta vad det rör sig om egentligen! Vad är skillnaden??
Ett tips föresten, för er som inte orkar välja mellan alla olika sorter. Om man har en väldigt mjölig potatis, som är tänkt till mos, men vill använda den till vanlig tugg-potatis, då ska man tillsätta en eller ett par matskedar potatismjöl i kok-vattnet! Det är nämligen stärkelse som fattas, när de inte vill hålla ihop!
En sak till bara: Om någon vet hur man ställer om textformatet i min blogg, vänligen hör av dig. Något hände förra vintern, och plötsligt gick det inte att göra mellanrum mellan styckena. Inte heller går det att dra in meningen en bit heller, så man ser var det skiljer sig. Därför börjar jag nytt stycke med en kursiverad bokstav, men jag vill att det ska vara som JAG vill, inte som den dumma datorn vill! Varsågod att logga in hos mig, om du kan, jag skickar inloggningsgrejerna.
Ha en finfin dag!

RSS 2.0